vineri, 25 ianuarie 2013

De ce s-au numit principatele unite Romania ?


     Iata ca azi sarbatorim unirea celor doua principate romane de la 1859, dar putini stiu de ce s-au numit , odata unite ,Romania !
     Stim ca Valahia se mai numea si "tzeara rumaneasca" dar Romania a existat la Constantinopol si apoi dupa invazia turcilor de dupa 1453 toata zona Balcanica la sud de  Dunare,  turcii , pe buna dreptate, au numit-o si ei  Rumelia , adica au continuat traditia denumirii crestine a actualelor zone din Bulgaria, Macedonia, Grecia si Epir, adica Albania de azi .
   Putini stiu ca a existat o Romania Planina (o localitate  poarta acest nume si azi in Bosnia ) cu un rege din familia Tvrtko (sau Turcu pe romaneste ) iar Stefan Tvrtko era var bun din partea bunicii cu  Mircea cel Batran si casatorit cu Doroteia pricipesa de Vidin , asa numita Valaha, adica tot o romanca. 
  Astfel in perioada dinainte ca turcii ca cucereasca toti balcanii, a functionat pe teritoriul fostei Yugoslavii o Romanie cu rege propriu,  chiar si  dupa inlaturarea de pe tron a succesorului legitim , adica  Stefan Tvrtko al doi-lea,  de catre Radivoi din Comotin.
   Radivoi era un roman din partile Macedoniei, si care s-a proclamat rege in urma victoriei impotriva  maghiarilor  in acea epoca. 
     Vorbind de Radivoi discutam de epoca lui Vlad Tepes si a lui Matei Corvin , cel care a preluat ulterior in teritoriul Ungariei si teritoriile locuite de valahii din Balcani respectiv acea Romanie din Bosnia si Croatia , continuind pana aproape de anii 1500 traditia regilor romani din Balcani !
    Meritul lui Matei Corvin este acela de a constitui o Ungarie cu populatie majoritara romaneasca , deci si acesta trebusie sa fie considerat ,pe buna dreptate, ultimul  rege roman medieval 
   Si acum intorcandu-ne la Romania de la 1859 intelegem de ce noua  Romania a devenit simbol de regalitate si a avut regii moderni de Hohenzollern , chiar daca la conducerea celor doua provincii romanesti  nu mai erau regi de origine romana ci germana ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu