duminică, 6 ianuarie 2013

Romania elimina Rusia din formatul 5+2 pentru Republica Moldova !


      Iata ca a venit momentul oportun pentru ca Romania sa-si joace cartile ei politice si diplomatice in privinta transnistreana.
         Astfel,  Romania cere in acelasi moment Americii dar si Uniunii Europene pentru ca Federatia Rusa sa fie exclusa de la tratativele 5+2 care privesc  Republica Moldova.
        Acest lucru nu vine ca o simpla cerere formala , un fel de jalba in protap, ci pe un fond foarte consistent de argumente !
Primul argument , pertinent la Washinghton este acela ca F. Rusa nu respecta acordurile internationale de retragere a propriilor trupe din Republica Moldova, iar  al doi-lea argument in Uniunea Europeana este acela ca F. Rusa nu este un partener afidabil, intrucat Moscova nu inapoiaza , conform tratatelor comerciale si europene , tezaurul statului roman.
         Deci in acest demers Romania se bazeaza pe argumente solide cand face astfel de cereri pertenerilor ei strategici, dar va face aceasta cerere si Republicii Moldova, pentru ca aceasta sa evite orice tratativa in formatul 5+2 cu Moscova!!!
 Este clar ca Romania pretinde acest lucru de la Chisinau din moment ce aceasta republica a fost fondata in 1991 de catre cetateni romani majoritari la momentul declararii independentei de stat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu