luni, 5 noiembrie 2012

Moldoveanul sovietic si vlahul federal !





  Exista in lumea asta, pestritza si slava totodata, o paralela intre sistemul  de dominare al poporului roman , bazat pe sovietizare si federalizare comunista. 
  Este vorba , bineinteles,  despre fosta  Uniunea Sovietica, o federatie de state comuniste si ex-Federatia Yugoslava , tot o uniune de state comuniste federate . 
   Propaganda Moldoveanului din afara statului roman si a Vlahului tot din afara statului roman,  a adus pe cei de peste Prut si pe cei din sudul  Dunarii,  sa se confrunte cu aceleasi mecanisme politice de propaganda,  cele a ne-romanismului cu scop clar de a sustrage,  administrativ-teritorial,  de la  poporul nostru , a pamanturilor sale natale ! 
   E drept ca intre timp s-au mai nascut pe pamanturile noastre si veneticii sarbi , croati sau ucraineni si rusi , dar problema a ramas aceeasi !
    Daca rusii au creat dupa 1924 , o republica majoritara de romani numita RASSM , prin care au dovedit ca romanismul este mai intins decat era statul roman dupa unificarea din 1917-1920, sarbii nu au facut acelasi lucru pentru ca , acolo la ei, situatia era mai pestrita,
    Astfel , vlahii lor (romanii nostri) erau peste tot incepand  din Croatia ( la recensamant in anul 1840 erau 20% din populatie ) in Bosnia (Romania Planina ) in Serbia (Timoc si Morava -unde pana in 1833 nu se cunostea limba sarba ) in Kosovo, in Macedonia , dar si in Voivodina (cu drepturi elementare , doar pentru ca au avut aceste drepturi pana in 1920).
    Deci in fosta Yugoslavie, posibilitatea  romanilor de a avea o republica la fel ca celelalte etnii si popoare din federatie,  era vazuta  o primejdie,  pentru ca o republica intr-un singur loc in federatie ar fi insemnat sa se acorde drept de constituire de republici  in Croatia , in Bosnia , in Serbia , in Macedonia , iar Voivodina de est devenea si ea tot o republica . 
     Deci Yugoslavia devenea o federatie de republici romanesti valahe asociate cu republici slave,  ceea ce ar fi schimbat total caracterul federatiei.
      In sistemul liberal yugoslav practicat la un moment dat de politica lui  Tito, era chiar greu de tinut in frau republici romanesti ce aveau granita comerciala cu Romania , adica Timocul si Voivodina, fara ca federatia sa nu dispara. 
     La fel au procedat si rusii ,ei nu au pastrat doua republici sovietice moldovenesti,  ci s-au grabit sa faca una singura ca sa nu se ocupe sovietul suprem de  prea multe scaune cu romani prim-ministri si sa indreptateasca sa jinduiasca la o republica si cei din Bucovina , Sudul Basarabiei sau Maramuresul de Nord  !  
     Dar se vede treaba ca,  federatia slavilor  numita Yugoslavia creata pe pamantul romanesc nu a dainuit ca stat  nici asa, iar Federatia sovietica nici ea nu a dainuit mai mult decat cealalta.
     Desigur ca azi, rusii vor doua republici moldovenesti , dar motivele sunt altele decat cele sovietice, ei doresc cat mai putin pamant romanesc  si locuit de romani  sa fie unit si intors la albia lui fireasca.
     Similitudini :  la fel cum in Serbia de azi exista o Voivodina cu drepturi elementare pentru romani ca si  la Chisinau, dar exista si o zona  fara drepturi in Timoc,  la fel ca la Tiraspol !
     Si sa o spunem clar ca romanii din Voivodina impreuna cu vecinii lor din Timoc au un teritoriu care este mai mare decat actuala Republica Kosovo ! O fi mult ,o fi putin, voi ce spuneti ?
   BAGIU 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu