sâmbătă, 24 noiembrie 2012

Rusia vrea sa creeze Transnistria pentru Ucraina nu pentru Romania !


    O adanca observare a declaratiilor si pozitiilor ruse in privinta Tiraspolului, ne aduce in fata adevaratul motiv pentru care Moscova doreste un teritoriu aici pe Nistru.
  Este vorba despre posibilitatea de a tine Ucraina in sfera de influenta a Rusiei , motiv pentru care Republica Moldova este o victima colaterala !
   Se vede clar si la ei si la noi ca granita pe Nistru a fost demult  a statului roman , ori aici partida este deja pierduta pentru rusi, dar interesul este ca acolo peste Nistru ei sa reuseasca sa blocheze orice demers al Ucrainei catre Europa prin presiuni politice si militare de care a avut parte si Republica Moldova in ultimii 20 de ani !
     Sevciuc ar trebui sa stie ca, de fapt, el nu se lupta impotriva Republicii Moldova, chiar daca declaratiile si teritoriul contestat sunt ale Republicii Moldova,   ci chiar direct impotriva Ucraniei , adica a tarii sale de origine !
      Noi stim ca, in raioanele de est ale Republicii Moldova ,  dupa romani , prima minoritate importanta este cea a ucrainenilor de aproape 29% , ceea ce poate constituti o premisa buna pentru ca acestia sa se coalizeze cu romanii din zona , culmea ca sa apere calea libera spre occident a Kievului. 
    Iata asadar ca lupta peste Nistru a romanilor, dar si a celor doua state romanesti , este o lupta pentru Ucraina si viitorul ei , si pentru o tara libera de influenta ruseasca ,  pentru ca viitorul unui stat comun RO-RM cu granita pe Nistru este asigurat demult , adica de cand s-a sfarsit conflictul armat !
    Ucraina ar trebui sa-si vada clar interesul ei politic pe termen lung , si sa inteleaga ca doar o Republica Moldova intreaga si nedivizata ii asigura libertatea si culoar de fuga spre occident ! 

analiza politica -militara realizata la 
Asociatia FAPTE Bucuresti 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu