duminică, 18 noiembrie 2012

Timocul nu are traditie sarbeasca !





           In actuala republica a Serbiei exista o regiune cu caracter profund nesarbesc in cuprinsa intre cele trei ape : Dunare, Timoc si Morava ! Aici se gasesc si azi urmele a ceea ce a fost Provincia Autonoma a Marginei ce a functionat asa din 1565 si pana in 1833 in cadrul  imperiul otoman.
    Inainte de asta,  a facut parte din tara Vidinului (Diiu) cu principi si conducatori romani , legati familial de dinastiile Asanestilor  si Basarabilor ,  pana la invazia turcilor in 1393, dar care isi pastreaza independenta  fata de turci in partea vestica , pana in 1422.
  Inainte de 1422, a fost o tara a Valahiei asa cum erau si celelalte tari valahe si care se regasesc tot asa si inainte de anul 1196, cand tara Vidinului era condusa laolalta cu celelalte tari romanesti de Ionita Caloian , Regele Valahilor si al bulgarilor !
   Asadar exceptand perioada de conducere directa  turca (1422-1565) , Timocul a cunoscut exclusiv conducere romaneasca iar conducerea sarbeasca NU ARE TRADITIE IN ACESTE LOCURI !
     De aceea dificultatea autoritatilor de la Belgrad de a normaliza situatia in Timoc in ceea ce priveste drepturile fundamentale ale omului precum scoala, biserica si presa in limba proprie !
      Odata cazute fundamentele statului yugoslav, serbii s-au intors la originile crearii statului sarb, adica combinatia de la 1833 -principatul autonom sarb - azi republica- impreuna  cu provincia autonoma Margina, azi inglobata in aceasta republica. 
     Este cazul sa amintim mereu ce a fost la 1833 si sa spunem clar ca asa nu mai merge ! 
      Si cum turcii nu mai exista in Timoc , Margina devine automat independenta de Serbia , pentru ca statul sarb NU ARE DOCUMENT CARE SA DOVEDEASCA APARTENENTA MARGINEI LA STATUL SARB !!!
    Adica sa o spunem clar Belgradului : domnilor sarbi noi suntem MARGINA VALAHIEI si VORBIM RUMANESTE  , VOI CINE SUNTETI SI DE UNDE VENITI ??  

    atasat harta de la 1196-1204 cand Margina si Tara Vidinului erau cu celelalte pamanturi romanesti unite sub conducerea regelui  Ionita Caloian !
articol :  Bagiu Ovidiu 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu